Sådan fungerer opvasketabs optimalt

Neutral Opvasketabs

De fleste danske hjem har den dag i dag en opvaskemaskine. Det er nok en af de genstande i huset, som giver mest tid tilbage til familien og væk fra huslige pligter. Man kan nemlig bruge lang tid på at vaske op, tørre af og stille på plads, men med maskinen tager det ikke mere end et par minutter at stille i og pakke væk igen. Maskinen gør vores hverdag meget nemmere og mange er sandsynligvis ret så taknemmelige for at den blev opfundet. Men sådan helt nede på et grundlæggende niveau, hvordan fungerer den så? Eller mere specifikt, hvordan fungerer de opvasketabs i hælder i den? For det er nemlig dem der gør alt arbejdet, hvis man skal være helt ærlig.

De forskellige dele i opvasketabs

Hvis man nogensinde har set nogle opvasketabs (og det har du sandsynligvis, selv hvis du ikke ejer en opvaskemaskine), så vil du se, at de består af flere forskellige dele. Det afhænger fra opvasketab til opvasketab, men generelt set, så består en traditionel opvasketab af 3 dele. Det bliver alt sammen holdt tilbage af en form for gennemsigtig film, der sørger for, at de nødvendige kemikalier bliver frigivet i takt med at din opvasketab bliver våd. Den første del består af stoffer der hjælper til at både blødgøre vandet. Dette gøres for at stofferne virker bedre. Derudover kommer der også de såkaldte enzymer, som hjælper med at nedbryde bl.a. madrester, hvilket gør det meget nemmere at vaske af. Derefter kommer der en serie af kemikalier, som alle sammen hjælper til faktisk at rengøre dine tallerkener. Det er f.eks. et blegemiddel. Det store formål er, at skidtet både skal af, men også blive i vandet. Skal altså ikke sætte sig fast igen, da arbejdet så er spildt. Den sidste genstand er det de fleste kender som en ”rød kugle”. Det kan variere fra produkt til produkt, men det er heri man finder afspændingsmidlet, hvis man har en 2-i-1 løsning.

De mange kemikalier i opvasketabs

Som vi lige har erfaret, så fungerer opvasketabs ved hjælp af en lang række kemikalier. Men hvilke kemikalier er det og hvad gør det helt præcis? Nu skal du høre. En af de største bestanddele er fosfater. De hjælper primært til at reducere hårdheden i vandet, så det er på det rette niveau, hvor sæben fungerer allerbedst. Det er også det man som regel kalder salt eller filtersalt. Derefter kommer blegemidlerne, som f.eks. kan være klor, men som man dog ikke benytter længere. Man bruger nu det man kalder ”iltbaserede blegemidler”, som giver mulighed for en lavere temperatur i vandet. Derudover er der selvfølgelig parfume, som udelukkende har den funktion, at den får din maskine og dit opvask til at lugte dejligt. Nogle elsker det og andre hader det – det er meget en smagssag. Sidst men ikke mindst er der også enzymer, som hjælper til at nedbryde de forskellige madrester, hvilket gør det meget nemmere at vaske af og transportere væk med vandet. Der findes mange flere stoffer i opvasketabs, men de ovenstående var de mest almindelige og kendte.

Hold din maskine i live med de nødvendige midler

Selvom opvasketabs kan redde dagen med mange forskellige ting, så er der altså vigtigt at du har den rigtige balance af afspændingsmiddel og filtersalt i din maskine. Hvis ikke du har det, så fungerer maskinen nemlig ikke optimalt, hvilket både kan betyde, at du får beskidte tallerkenerm, men også at maskinen skal være meget varmere for at virke eller bruge mere vand – hvilket bliver dyrt i længden. Så sørg for at hælde nok afspændingsmiddel og filtersalt på maskinen, selvom der står at dine opvasketabs kan gøre det.