Fliser og klinker af natursten kræver særlig afkalkning

Natursten dækker over mange forskellige stenarter, som anvendes til at fremstille både klinker og fliser. De mest udbredte stenarter er marmor, skifer og granit, og man ser den ofte anvendt på badeværelser.

Natursten er i et mere følsomt materiale end mange andre fliser og klinker man finder på markedet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at man ikke anvender syreholdige eller alkaliske produkter på sine natursten, da det vil gå ind og ødelægge stenene, og det kan pludselig blive en dyr omgang hvis man skal have nye klinker eller fliser.

På mange produkter står der – direkte eller indirekte – at de ikke må anvendes på marmor, granit eller skifer, altså natursten. Derfor kan det også være svært at vide præcis hvad man skal anvende, hvis man vil finde et produkter, som er effektivt mod kalk og samtidig skånsomt for ens natursten.

Fra tid til anden kan badeværelset trænge til en afkalkning, især i brusekabinen. Men er du en af dem der har valgt at have natursten, kan du ikke bare tage den første og den bedste afkalker du finder. Du er nødt til at finde en mere skånsom variant som ikke skader dine natursten når du anvender den.

Læs her hvilken afkalker du med fordel kan anvende til natursten

Selvom man finder en afkalker som kan anvendes på natursten, anbefales det altid at man tester på et lille ikke synligt område, en såkaldt “frimærke test”. På den måde er man sikret at den overflade med natursten, som man ønsker at afkalke også kan tåle produktet.

På badeværelset bliver der anvendt meget vand dagligt. Derfor er det også her at kalken får nemt ved at sætte sig. Men det er muligt at forebygge, så man undgår at skulle tænke på at afkalke sine klinker og fliser så ofte.

Efter især endt bad kan det være en god ide at tørre sine fliser og klinker af for vand. Her kan det være en fordel at anvende en skraber og derefter tørre af med en microfiberklud, eller anden klud, som kan suge vand. På den måde får vandet ikke lov at sætte sig og danne kalkbelægninger. Samtidig kan det også være en god ide at lufte ud, for på den måde at få fjernet den damp som opstår i rummet når man bader. Dampen kan også være skyld i at kalk sætter sig andre steder på badeværelset, end blot i brusenichen.