Rensning af ovn – sådan gør du

Ovnrens video Se videoen om ovnrens nedenfor

Hvornår bruges ovnrens, og hvornår skal det helt undgås? I artiklen her ser vi på, hvordan du kan gøre din ovn ren, alt efter hvilken type ovn som du har.

Rengøring af ovne med pyrolyse

Har du en ovn med pyrolyse? Så skal der lyde et stort tillykke. I forhold til rengøring af din ovn, har du nemlig gjort dig et kæmpe scoop. Pyrolyseovne er næstefter hunden, bestemt menneskets bedste ven… som i virkelig! Frem for at skure og skrubbe, kan du nemlig blot slå pyrolysefunktionen i din ovn til, og så ellers bare vente på at ovnen brænder alle madrester af. Tilbage er kun aske, som let fjernes med en blød svamp eller klud. Super effektiv, og ikke mindst super nemt. Ja, det koster lidt på strømregningen, men omvendt er det bestemt godt givet ud. Dermed også sagt, at du bør kigge efter en pyrolyseovn, næste gang at du skal købe en ny ovn.

Rengøring af ovne med selvrensende emalje

Ovne med selvrensende emalje, tåler som udgangspunkt ikke ovnrens (også kendt som ovn- og grillrengøringsmiddel). Undgå derfor at bruge dette, og følg i stedet producentens anvisninger til ovnrens. Typisk handler dette om eksempelvis at stille en balje med vand i ovnen, og så tænde ovnrenseprogrammet – men fremgangsmåden kan variere meget fra ovn til ovn. Således er der eksempelvis også producenter, som anbefaler at man starter med at skrabe madrester væk, for dernæst af smøre ovnen ind i sæbevand, for til sidst at køre et renseprogram.

Almindelige gammeldags ovne: Rengøring med ovnrens

Har du ikke en ovn med pyrolyse eller ovnrenseprogram, kan grill- og ovnrens være til stor hjælp. Produktet skal typisk sprayes på før eller efter at ovnen varmes op. Bemærk at klassisk ovnrens til professionel brug, er stærkt alkalisk. Dette betyder også, at du skal huske at bære egnet sikkerhedsudstyr. I praksis omfatter dette kemikaliehandsker (ikke engangshandsker), samt beskyttelsesbriller. Herudover skal du sørge for at dække meget grundigt af, inden at du bruger produktet. Dit inventar og dit gulv, kan nemlig meget hurtigt tage skade, hvis du spilder eller stænker med grill- og ovnrens på overfladen. Ja selv små dråber fra den sæbeblanding som du efterfølgende vasker ovnen af med, kan skade trægulv eller køkkenlåger, såfremt at det indeholder et mix mellem sæbevand og ovnrens.

Af denne årsag, bør du overveje produktet Greaselift fra Ecolab. Produktet her er meget dyrere end en klassisk billig ovnrens, men ikke lige så “krads” som en normal ovnrens til professionel brug. Dette betyder at du ikke behøver samme grad af sikkerhedsudstyr, og at du heller ikke behøver at frygte for at lave grimme mærker på køkkenlåger eller trægulve.

Selvom at produktet her koster op imod 4 x prisen på almindelig ovnrens, er pengene derfor givet utrolig godt ud.