Udsat for graffiti? Sådan kan du fjerne det

Graffiti ses dagligt rundt omkring i det danske land. Nogle synes det er flot og dekorativt, mens andre synes det er respektløst at “tegne” på andres ejendom.

Tidligere anvendte “kunstnerne” gammeldags maling når de skulle lave graffiti, men i dag er det mest almindeligt at der anvendes spraydåserne med maling. De er både nemmere at skjule i en lomme og hurtigere at anvende.

Graffiti betegnes som hærværk, og er derfor strafbart i et større eller mindre omfang. Bliver man derfor taget i at male graffiti, kan det have økonomiske konsekvenser for den pågældende.

Nogle af dem som især er udsat for graffiti er DSB. Både på stationer, tunneller og på selve togene, er der nogen der har lavet graffiti. Men også som privatperson kan du blive udsat for graffiti og det kan gå hen og blive en dyr omgang, hvis du skal have professionelle til at komme ud og fjerne det. Selve konsistensen på malingen gør at det er meget svært at fjerne. Derfor er det som regel ikke bare lige noget man fjerner med en våd klud og lidt sæbevand.

Er du gentagne gange som privatperson udsat for massivt hærværk i form af graffiti, kan man hos nogle forsikringsselskaber få dækket skaderne på boligen. Her kan det også anbefales at anvende en speciel imprægnering, som før at man kan vaske graffitien af blot med vand. Dermed skal man ikke anvende forskellig kemi og en masse tid på at fjerne det.

Inden man kaster sig ud i at anvende graffitifjerner, kan det være en god ide at være bevidst om at der findes graffitifjerner i forskellige intensiteter, som betyder at nogle er velegnet til mere hårdføre overflader end andre.

Selvom man har fået fat i et produkt, som står til at kunne anvendes på den overflade man skal rense, så er det altid en gode ide at teste overfladen inden man dækker hele det udsatte område med graffitifjerner. Ved at teste et lille ikke synligt sted, kan man være sikker på at overfladen kan tåle graffitifjerneren og derved undgå at der kommer massive skader.

Der findes stort udvalg af graffitifjerner, som effektivt virker, men synes du det virker dyrt, kan du med fordel også anvende forskellige husmor tricks til at fjerne graffitien.

Læs mere om graffitifjerner og forskellige husråd til at fjerne graffiti.